Jag fortsätter att springa.....livet ut

 
När jag motionerar stimuleras tillväxten hos mina nervceller, särskilt i hippocamus- området i hjärnan, som är viktigt för minne och inlärning.  En god kondition ger hjärnan bättre tillgång till syre, förbättrat flöde av näringsämnen till hjärnan. Det ger även bättre bortforsling av restprodukter som koldioxid, trasiga proteiner och rester från ämnesomsättningen. Det finns också mycket viktiga bieffekter av motion, till exempel lägre halter av stresshormonerna adrenalin och kortisol. 

De positiva effekterna av löparrundan i spåret hemma är färskvara och det går inte att leva på gamla meriter. Efter min runda ikväll läser jag nog  tidningen Modern Psykologi .

/Marc


...man blir dum av att stressa


Mina stresshormoner är direkt skadliga för mina nervceller, i närvaro av adrenalin och kortisol skrumpnar de, drar in sina utskott som de kommunicerar med, och kan slutligen dö. Nybildningen av nervceller i hjärnan stoppas effektivt av dessa stresshormoner. Enkelt uttryckt: man blir dum av att stressa. Så kallad "bra" stress (som många gånger beskrivs som "nyttig") är inte egentligen en stress, mer en fokusering på intressanta uppgifter. De långvarigt höga nivåerna av kortisol och adrenalin som bildas av det vi vanligen kallar stress har alltid en negativ effekt på hjärnceller.
Jag funderar kring hur jag ska sköta mina få nervceller så att det kan må bra och bli fler....mycket av texterna i bloggen handlar om detta.


RSS 2.0