Resterna efter "jordbävningarna"
Min allmänpåverkan efter stroken 2008 börjat sakta men säkert avta. Det märker jag eftersom jag under julledigheten behövde vila mindre än förr. Det börjar nu bli tydligt för mig vilka funktionshinder jag drabbats av.


Den gamla Marc kunde arbeta från morgon till kväll utan problem. De som känner mig kan nu se skillnaden. Den nya Marc behöver sköta om sig själv nogrannt, vila under arbetsveckan och mår dåligt av stress. 


Det som skadan har gett mig är många självinsikter om t. ex. hur mycket kraft det går åt för att tänka, känna och leva.


På NHR`s hemsida finns det bra filmer som handlar om läkningsmekanismer efter hjärnskada.

 


Tankar om "Kassan"

 


 När jag var chef vid olika avdelningar på Akademiska sjukhuset i Uppsala hade jag en hel del med försäkringskassan att göra. Det gällde främst anställda med långtiddssjukskrivningar där vi genomförde rehabiliteringsutredningar. Efter min stroke 2008 är jag nu tillbaka i egenskap av "den anställde". Jag kan nu använda mina erfarenheter från tiden som chef.

 

Min strategi under sjukdomstiden gentemot försäkringskassan har alltid varit att föregå stället för att riskera att bli ifrågasatt. Jag ringer därför en gång i kvartalet till min handläggare för att uppdatera henne. Jag berättar vad jag gör för att bli bättre och hur jag mår. Jag försöker vara så tydlig och ärlig som möjligt. Det är ingen idé att själv göra prognoser om framtiden. Efter telefonsamtalet tar hon bort bevakningen på mig.


På det här sättet förlöper kontakten med sjukkassan smidigt!


Smart av mat?

I julklapp fick jag boken "Smart av mat" som är skriven av läkaren Per Ove Lind. Boken beskriver varför hjärnan är i behov av ständig tillförsel av glukos som sitt enda bränsle.Vidare förklaras varför positiva effekter fås av långvarigt intag av omega3 fettsyror. Antioxidanternas, koffeinets, alkoholens och järnets fysiologiska positiva effekter förklarar Per Ove Lind i boken.

 

För mig som är drabbad av stroke 2008 gäller det att vårda min skadade ömtåliga hjärna med omsorg. Kosten har därför en stor betydelse för mig både på kort och lång sikt.

 

Även denna bok säger mig att ett glas vin och glukos (Marabou Apelsinkrokant) gör mig smart; dock på kort sikt!

Professor Martin Ingvar har också skrivit en bok i ämnet.

 

Marc 16.01.2010
Smart av mat : fakta om maten och hjärnan

Den grå klumpen

Den grå klumpen mellan mina öron

Den formar mina tankar

Den skapar mina känslor

Den lagrar mina minnen

Den styr allt som händer i min kropp

Den är jag
/Marc 100114


När den inre dialogen tystnar

Just nu läser jag Uppsalaförfattaren Anna Kåvers faktabok "Himmel, helvete och alltdäremellan". Boken handlar om känslor. När jag läser den inser jag tydligt hur mina känslor och tankar har förändrats efter hjärninfarkterna 2008.

 

I början efter skadorna var min inre dialog relativt tyst och still. Det var en skön känsla, speciellt när jag var ute i naturen. Nu när tankarna successivt börjat ta fart igen kan jag ibland sakna detta unika tillstånd att befinna sig i nuet utan ständigt distraherande tankar.

 

Att "tomglo" dvs bara att sitta still och observera vad som sker utan tankar som stör är en förunderlig upplevelse.Marc 13.01.2010


Semester och känslan att vara ordentligt utvilad

Efter den lediga perioden under julen 2009 känner jag mig riktigt utvilad. Det är för första gången som jag känner så efter mitt insjuknande i stroke 2008. Under andra lediga perioder efter skadan har jag fortfarande kännt mig trött -trots semester.
Jag inser nu att jag under sjukdomsperioden överskattat min förmåga. Nu försöker jag vara mera sann mot mig själv. Det är befriande. Jag är sakta på väg ut ur dimman (sockervadden)!
 

Se hela bilden


Härligt!


Marc 09 12 31


RSS 2.0