Positiva och negativa känslor

När vi är positiva, hoppfulla inför framtiden och glada har vi mera aktivitet i vänster frontallob. När den högra frontalloben är mera aktiv vänder sinnesstämningen nedåt. Detta skriver professor Åsa Nilsonne i sin bok "Mindfullnes i hjärnan". Hon skriver vidare att positiva känslor gör att vi tänker mera globalt och underlättar hur vi tolkar informationen medan negativa känslor leder oss in på en mera begränsad syn på situationen.

Tänkvärt!

 
HjärnhälsaHjärnan är kroppens viktigaste organ. Om hjärnan mår bra mår vi bra. Karl Hultén och Karin Wahlberg visar i Hjärnhälsa hur hjärnan och kroppen påverkar varandra och hur man kan utnyttja denna kunskap för bättre hälsa och ökat välbefinnande. De skriver bland annat läsa om vilka livsmedel som ger bättre koncentration, minne och mental prestation, vilken betydelse sömnen har och hur fysisk träning påverkar hjärnan. 
 
De skriver bland annat att:

mörk choklad är bättre för hjärnan än mjölkchoklad

träning lindrar oro och ångest

blåbär föryngrar hjärnan - och att svenska blåbär är allra bäst

 

Jag fortsätter nog ändå att köpa min Marabou apelsinkrokant som jag tar tillsammans med en kopp kaffe.


Det finns flera andra författare som tar upp samma tema -se klippet från TV4Play.


Jag är rädd om min PFC

Pannlobens främre del (PFC) i min hjärna verkar vara relativt intakt. Den styr, leder och koordinerar stora delar av min hjärna. Härifrån uppkommer mina mål, den styr min delvis defekta uppmärksamhetsförmåga och hit kopplar jag ihop mina minnen. Det är här min förmåga till självreflektion sitter vilken jag värderar högt. Det är PFC som påverkar känslohjärnan(limbiskasystemet) att exempelvis att "gasa, bromsa eller lägga in automatväxeln"!.

Jag skriver en del utifrån hjärnans anatomi - här kommer en kort lektion.
 

 
Att titta på TV hela kvällen är ett minne blott..

Under det första halvåret efter hjärnskadan tittade jag inte på TV. Det var något som störde mina känsliga neuron. Jag ändrade läge i soffan och tittade på tjejerna och Anna istället.

Under våren 2009 började jag titta korta stunder och nu tittar jag på några enstaka program per vecka.

 

Ett program som jag tittar på är Skavlan på fredagar när barnen har lagt sig. Det känns trevligt och skönt att det är fredag. Vi tar då ett glas vin och min hjärna får än en gång en dusch av härligt dopamin.

 

Dopamin är ett hormon och en signalsubstans som frisätts i hjärnstammen och stimulerar hjärnans belöningssystem. Det ger ett milt lyckorus och fungerar som ett endogent (kroppseget) narkotiskt preparat. 


 

 

 

 


En stund av Flow

Jag har tidigare i bloggen skrivit att jag testar kontinuerligt var gränsen går mellan krav och förmåga.Det här gör  jag för att veta om jag är på rätt väg och hur jag ligger till i vågskålen. Just nu råder balans. Jag märker det genom att jag känner mig glad och harmonisk.

 

Nu lägger jag in denna position i min "inre GPS". Jag kommer att lägga in denna sköna position som en favorit. Därigenom har jag möjlighet att komma ihåg hur man  hittar tillbaka till denna sköna plats på kartan. 

 

På min karta finns många olika platser som jag valt att inte beskriva. En plats som jag valt att berätta om är uttröttbarhet. Just nu vet jag ungefär hur gaspedalen och bromsen fungerar i min trasiga bilDärför åker jag nu vidare till andra intressanta platser.
 

 

Man kan även lura hjärnan att uppleva kortvarig lycka -se inslaget i DN`s WebbTV. 

 
Föraren tittar i backspegeln

 Jag har tidigare i bloggen berättat att jag skriver dagbok varje dag. Jag skriver om vad som hände i min hjärna, vad jag kände och vad jag lärde. I morse började jag läsa den igen. I mitten av oktober 2008 skrev jag följande:

 

"Fick en orosattack igen med ett kortvarigt känsesbortfall i läppen. Det är sant - jag ljuger inte. Snacka att man är psykosomatisk. Måste berätta det för Lasse (neuropsykolog) och botemedlet var avslappning. Jag hade varit alltför aktiv på sistone vilket jag fick sota för....".


 Jag hade börjat arbeta 25% vid den tidpunkten men då var jag mest enbart närvarande på jobbet.

 

Det skall bli intressant att läsa 2009 års dagbok samma tid nästa år. Jag lägger in det i min mobil som en påminnelse – om ett år kommer det därför att plinga till i mobilen och jag kommer att läsa texten med eftertanke.


Boktips

  

Min strokepingvin2
 
Åsa Nilsonne berättar om sin bok i UR.


Jag kör med "automatlåda" tills dess att tröttheten kommer...

Lyssnade på vetenskapsradion i tisdags och jag snappade upp -att sömnbrist minskar hjärnans automatik. Detta program länkar även Healthwatch till på sin hemsida. 

Att den som inte får ordentligt med sömn presterar sämre är kanske inte så konstigt.  Nu hävdar amerikanska forskare att det farliga är just det att vissa börja tänka för mycket på vad de gör när de är trötta.  Istället för att göra det automatiskt.


Just nu kör jag på tvåans växel

Jag har tidigare skrivit i bloggen att jag känner mig som en Nissan Micra med en liten bensintank. Bilen är trasig vilket innebär att ju snabbare jag kör desto mer bensin drar den!

Efter lunch behöver bilen tankas och ses över.Här är exempel på hur respektive växel utspeglar sig i vardagen:

 

  • grundgas – hela familjen hemma, att bara vara utan krav

  • ettans växel – hela familjen hemma med aktiviteter på schemat

  • tvåans växel – vanlig dag på jobbet och hemma

  • treansväxel – vanlig dag på jobbet, hemma samt extra aktivitet

  • fyrans växel – intensivdag eller monotona sysslor på jobbet och aktiviteter hemma

  • femmans växel –  det går fortare och jag börjar tappa insikten om min förmåga och jag gör "fel"

  • sexans växel – fartblind

 

 

Min hjärna trivs bäst på tvåansväxel men av och till funkar även treansväxel riktigt skapligt. Bilen är under reparation och drömmen är att "föraren" kommer att känna sig nöjd.  

 


Kognitiv forskning

Tittade på en föreläsning av Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet på YouTube. Denna föreläsning träffade mig på ett hjälpande sätt. Jag lyssnade och tog del av hans kunskap om den kognitiva(tänkande) hjärnan. Framför allt fokuserar Torkel Klingbergs lab på arbetsminne och uppmärksamhet dvs centrala aspekter rörande kognition. De  slutsatser som intresserade mig var:

 

  • försök känna dina kognitiva gränser (minska på det som distraherar och minska kravet att ha flera bollar i luften)

  • använd kognitiva hjälpmedel, skapa en lugn arbetsmiljö och gör en sak i taget

 

Torkel Klingberg berättade även om dataspel som t.ex. Nintendo Wii Big Brain Academy. Det är ett spel vars övningar stimulerar din hjärna på olika sätt. Att spela schack verkar också vara en hållbar hjärnutvecklande aktivitet- det är ju faktiskt ganska kul. Det finns även gratisspel på nätet vars syfte är att träna hjärnan-se lumosity.
www.klingberglab.se/

Han har även gett ut en bok..... 


RSS 2.0