Veckans bok och tidningsartikel i UNTEn dag i augusti 2001 förändras livet i ett slag för 39-åriga Ingrid Trollsten, framgångsrik försäkringsmäklare mitt i livet och karriären. Hon har drabbats av en allvarlig stroke och kan varken tala, äta eller röra sig. Snart får hon veta att hon hittats i sin lägenhet efter att ha legat medvetslös i fem dygn. Upplivningsförsöken lyckades med nöd och näppe.

Mitt andra liv är hennes osentimentala dagboksskildring av kampen för att komma tillbaka. Färgstarkt och med glimten i ögat berättar hon om sjukdomen och dess förlopp. Om fördomar och motgångar, om de små framstegens stora betydelse och om kärleken till sina närmaste och till golden retrievern Eddie.

I februari 2010 avled Ingrid Trollsten oväntat. Hon ville med sin berättelse, som nu ges ut postumt, inspirera och få oss att omvärdera vårt sätt att leva.

-------------------------------------------------------------------------------

Dagens söndagsbilaga i UNT - Därför springer vi

....läser angående prof Jonas Bergquist fakta om vad som händer i hjärnan och kroppen när vi springer.

Det frigörs viktiga komponenter och cirkulationen i hjärnan ökar. Han tror att till viss del att löpning hjälper till att rensa ur systemet och reparerar hjärnan. Rörelse får slumrande hjärnceller att vakna till liv och stimulerar nybildningen av hjärnceller. Stresskänslorna minskar eftersom kortisolhalterna sjunker. Kroppens belöningssystem triggar igång, nervsignalmolekyler som dopamin och serotonin ökar och skapar en känsla av harmoni och glädje.

-----------------------------------------------------------------------------------

Efter att ha läst bilagan sprang jag längs Carl von Linne`s stigar utanför vår tomt.

/MarcKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0